רקע היסטורי
- מייסדיו – חברי גרעין "מגן" של השומר הצעיר ברומניה, אשר עלו כמעפילים בסוף 1947, נתפסו ע"י הבריטים וגורשו לקפריסין, עם הקמת המדינה חזרו, נמצאו בהכשרה לקיבוץ ביד מרדכי ובגת, והגיעו לכאן.
- העלייה על הקרקע ב- 16.8.1949, לרגלי גבעת שייח' נוראן – קבר שייח בדואי הקדוש למוסלמים – שסביבו נערך קרב קשה במבצע "אסף" במלחמת העצמאות.
- בתקופה הראשונה המים הובאו במיכליות והחשמל – מגנרטור. לא היה כביש והגישה היתה בדרכי עפר מצפון וממזרח, ללא טלפון, רדיו אחד.
הפרנסה היתה פלחה, גן ירק, רפת קטנה, צאן, ברווזיה ועבודת חוץ.
- משך השנים הגיעו גרעיני השלמה מתנועת השוה"ץ בארץ וגם מאירופה. כן התחנכו במגן 4 חברות נוער. החל משנות השבעים נקלטים גם בני קיבוץ, ורבים הביאו בני/בנות זוג. יש כבר נכדים רבים חברי קיבוץ.
- אוכלוסיה: כ- 260 חברים ומועמדים, 115 ילדים, 15 חיילים, 30 תושבים והורים, 20 בנים במסלול עצמאי. סה"כ כ- 450 נפש.
- פרנסה: מפעל "מגן אקו-אנרג'י" – מייצא קולטי שמש לבריכות, מחליפי חום, כלורינטורים ועוד, וכן חברות-בת בעולם.
גידולי שדה – חיטה בבעל ושלחין, תפוחי אדמה, בוטנים, וגם חוחובה, גזר וצנונית. סה"כ כ- 22,000 דונם.
רפת משותפת עם גבולות ובארי (במגן רק גידול העגלות).
יזמויות של חברים בודדים.
- כשליש מהחברים גימלאים, שליש עובד מחוץ לקיבוץ ושליש בקיבוץ.
- ענפי עזר ושירות: חינוך (הגיל הרך + בלתי פורמלי לילדי ביה"ס), מזון (חדר אוכל ומטבח), מפגשית (כלבו), נוי, מסגריה, מוסך, נגריה, בניין, אחזקה, רכב ציבורי.
- הקיבוץ עבר שינוי מאפריל 2023 מקיבוץ שיתופי למתחדש (הפרטה), בו הכנסות החבר עוברות אליו, לאחר מיסוי קהילתי ופרוגרסיבי, עם רשת בטחון וסבסוד משמעותי של הוצאות הבריאות והחינוך.
- רמת חיים טובה, קרן פנסיה מסודרת, קרנות לטובת הורשה, בטחון סוציאלי ועזרה לבנים, ועדות פעילות, חיי תרבות, חגים וחברה. גודל דירת קבע – 95 מ"ר (הרוב מרחיבים על חשבונם ובעתיד יהיה שיוך דירות), יש רכב פרטי למחצית האוכלוסיה.
- מגן נמצא במרכז אזור אשכול – לכן בתי הספר, משרדי ומבני המועצה, המפעלים האזוריים (יח"מ) – כולם במרחק הליכה.
- ב- 7.10.23 הותקף הקיבוץ. כיתת הכוננות הגנה עליו בהצלחה, במחיר שני הרוגים. מגן פונה למלון בים המלח וחזר כמעט במלואו עד יולי 2024. מאז הוא משקם את חייו ופעילותו בקהילה ובמשק ואף מסייע מניסיונו לקיבוצים אחרים.

מלחמת "חרבות ברזל"

תהליך שינוי אורחות חיים

מבצע "צוק איתן" בניה של ממ"דים במגן
במהלך "צוק איתן" נבנו ממ"דים לכל החברים, שהוסיפו ביטחון ויכולת עמידה טובה יותר לאוכלוסיית מגן.

חג ה-50 של הקיבוץ
שנת ה-50 של מגן נחגגה בשלל אירועים. יום הילד, קיבוץ לומד, ארוחה חגיגית מיוחדת, מחזורי טיול לחו"ל, והדובדבן - מופע מרכזי

עוברים ללינה משפחתית
המעבר ללינה משפחתית שינה מאוד את הקיבוץ, שינוי שנמשך עד היום. יש הרבה פעילויות ששכבת ההורים לילדים קטנים לא מגיעה אליהן, התרבות נעשתה הרבה יותר משפחתית, לטוב ולרע.

טלפונים בבתי החברים
בבוקר קייצי של שנת 1954 מהדהד צלצול טלפון ראשון בקיבוץ מגן. חולפות יותר מעשרים שנה וב-1979 יש במגן רק ארבעה מכשירי טלפון – במזכירות, במרפאה, במפעל ואצל מרכז המשק. טלפון ציבורי יחיד עומד לשירות החברים.

טיול קיבוץ ראשון לחו"ל

הקמת מפעל "פלסטיק מגן"
קיבוץ מגן כבן עשרים. יש לנו חקלאות, עדר צאן, מטע ורפת, והגיעה העת למצוא בסיס כלכלי נוסף. התשובה נמצאת בתעשייה.

אלופי הארץ בתנובת חלב
כדי להגיע לשיאים שכאלה בתנובת החלב נעזרנו בעובדה שלמזלנו או לא, לא היינו חקלאים בני חקלאים ולא היתה לנו מסורת. היינו מוכנים ללמוד ותמיד לנסות את החדש ביותר, לא היינו תקועים כמו הרפתן בהולנד שאבא וסבא שלו עבדו בזה והכל שם נשאר אותו דבר.

גרעין פלד מגיע לקיבוץ
שש שנים אחרי שקבוצת עולים אידיאליסטים מרומניה יסדה את מגן, הגיעו לקיבוץ גרעיני "פלד", שהיו צברים מבתים מבוססים יחסית. המפגש בין שתי הקבוצות היה מורכב, ועם זאת תרם לביסוסו של הקיבוץ ולבניית עתידו.

עליה על הקרקע
הגענו לארץ באמצע מרץ 1948 ובאוגוסט 1949 עלינו להתיישבות.
ביום העלייה על הקרקע היינו כמאה אנשים, משני גרעינים. הגרעין הגדול עבד עד אז בקיבוץ גת והשני ביד מרדכי, ובסוף המלחמה התאחדנו ביד מרדכי.